In Radio/Audio

UZ Gent gebruikt virtual reality bril om pijn te beperken

Patiënten met brandwonden kunnen met een VR-bril hun focus verleggen van de wondzorg naar iets helemaal anders. Daardoor ervaren ze minder pijn.

Sinds kort gebruiken ze in het UZ een virtual reality bril om brandwonden te verzorgen. De verzorging van brandwonden kan soms lang duren en pijnlijk zijn. Als de patiënt intussen zo’n VR-bril voor de ogen krijgt, wordt hij of zij afgeleid. “Als je kijkt naar de wonde en de verzorging ervan, zal het ook meer pijn doen, dan wanneer je leuke dingen ziet en hoort”, zegt plastisch chirurg Karel Claes van het UZ.

“Als je in de virtual reality bril bijvoorbeeld vissen en schelpen ziet onder water, en een stem zegt je dat je rustig in- en uitademen, dan merk je minder dat er aan de wonde wordt gewerkt”, zegt Claes. Dat is vooral goed voor kinderen, die het al moeilijker hebben om lange tijd stil te liggen als ze pijn hebben.

Door de VR-bril moeten we minder pijnstilling geven

Karel Claes, plastisch chirurg UZ Gent

En daardoor voelen patiënten zich na de wondverzorging ook minder slap.

In het buitenland wordt zo’n VR-bril al regelmatig gebruikt. In ons land vindt hij ook hier en daar ingang. Volgens dokter Claes zal zo’n bril op termijn wellicht ook elders in het UZ gebruikt worden, zoals in de kinderafdeling of bij ingrepen onder lokale verdoving.

 

 

References: Els Van Heuverzwyn, Radio2

Recent Posts

Leave a Comment