Om te beginnen: waarom zouden we medicatie en narcose moeten proberen te vermijden? Diane Jooris, oprichter van Oncomfort legt het duidelijk uit: “na een ingreep onder narcose duurt het langer om te recupereren, en moet je vaak ook nog veel medicatie slikken, die ook de nodige bijwerkingen met zich meebrengen. Er is dus wel degelijk voordeel aan als je dat probeert te vermijden.”

Jooris kreeg het idee toen ze haar zus, een pijnpatiënte, begeleidde. “Als psychologe kende ik klinische hypnose, en ik merkte dat die technieken haar hielpen bij haar therapie. Daar besefte ik dat in die benadering een oplossing lag om mensen beter, of anders met pijn te leren omgaan. Natuurlijk kun je moeilijk naast elk ziekenhuisbed, of in elke operatiekamer een therapeut zetten, dus ik moest een manier vinden om de hypnose op een andere manier bereikbaar te maken.”

Diane Jooris

Diane Jooris © .

Enter Virtual Reality. Oncomfort ontwikkelde een manier om met eigen software en bestaande hardware een patiënt in een andere wereld te brengen, weg van de pijn. Men snijdt dus in je, zonder verdoving, maar toch voel je het niet? “Precies”, knikt Jooris, “al kan er nog wel lokale of regionale verdoving bij komen kijken, maar dat is al een hele vermindering van wat er anders aan anesthesie wordt gebruikt. De patiënt ziet voor zijn ogen een film die hem of haar in een andere wereld brengen, waardoor hij gaat relaxeren. Een voice-over begeleidt hem door het proces. We hebben ons product ondertussen in negen talen beschikbaar, want het werkt natuurlijk het best als je het in je moedertaal ervaart.”

References: Matthieu Van Steenkiste, Knack